Veilige productie dankzij professioneel en gestructureerd opleiden

In een notendop

  • Klant: Stegeman, bekend van de worsten, vleeswaren, én hybride en vegetarische producten
  • Aantal medewerkers: ongeveer 400 in de productie
  • Werkt met Projuice sinds: 2018
  • Resultaat: significante verbetering van de veiligheid sinds de professionalisering van het opleiden

Een nieuwe medewerker krijgt een on-the-job-training binnen processing op het gebied van ‘filling cooked ham’. Een collega die er al 20 jaar werkt staat er toevallig naast en hoort dingen die ook voor hem nieuw zijn. Voor Hans Ruiter, opleidingscoördinator bij Stegeman, is dit een eyeopener. “Dit gaf voor mij nóg meer het belang van professioneel en eenduidig opleiden aan. Projuice maakt dit mogelijk.”

Het overzicht was zoek

Hoe het opleiden vóór Projuice ging? Hans is eerlijk. “Houtje-touwtje.

Op veel plekken in het bedrijf werden mensen opgeleid, maar dit hadden we niet goed inzichtelijk. Iedereen deed het op z’n eigen manier. We hadden mappen vol met opleidingen. Dat zag er allemaal fantastisch uit, maar we deden er veel te weinig mee.

Ook zat er vaak tijd tussen het opleiden zelf en het registreren ervan, wat we ook nog in verschillende databases deden. Daardoor ontbrak een compleet actueel overzicht.”

Een wereld van verschil

Reden genoeg voor Stegeman om op zoek te gaan naar een opleidingssysteem dat dit overzicht wél biedt. Na een inventarisatie kiest het bedrijf voor Projuice, vanwege de software en de persoonlijke begeleiding. Een wereld van verschil, zo ervaart de opleidingscoördinator. “Met Projuice hebben we één platform waarmee we eenvoudig opleidingen ontwikkelen en digitaal aanbieden. We schrijven mensen digitaal in en houden de status van hun deelname realtime bij. In één oogopslag kan een leidinggevende zien of zijn medewerker de training food defense al gedaan heeft, op een elektrische pallettruck mag rijden of met bepaalde snijmachine mag werken.” Een ander groot voordeel vindt Hans het versiebeheer. “We kunnen er nu op vertrouwen dat iedereen altijd de laatste versies van werkinstructies gebruikt en de meest actuele opleiding volgt.” Daarnaast is het zo dat iedereen dezelfde (werkplek)opleiding krijgt aangeboden.

Blended learning

Net als andere klanten van Projuice begon Stegeman met het digitaal aanbieden van een aantal standaardopleidingen. Al gauw aangevuld met afdelings- en werkplek-specifieke opleidingen. “De mappen die we hadden, kwamen hierbij goed van pas”, vertelt Hans. Ook bij de overplaatsing van een groep medewerkers van Deventer naar Wijhe hebben we Projuice ingezet. “De volledige onboarding op hun nieuwe werkplek liep via Projuice.” Inmiddels is er sprake van blended learning: een mooie mix van e-learning en on-the-job-trainen. Wie de kennis en vaardigheden nog niet heeft, kan professioneel intern opgeleid worden. Tegelijkertijd biedt het systeem ook flexibiliteit. “Zo kun je iemand een vrijstelling geven, als hij bijvoorbeeld ergens anders al is opgeleid of via een korte toets kan laten zien dat hij het werk beheerst.”

Gedeelde verantwoordelijkheid leidt tot meer begrip

Hans’ rol als opleidingscoördinator is ook veranderd. “De verantwoordelijkheid voor opleiden is gedecentraliseerd. Ik zorg dat er opleidingen komen, leidinggevenden zien erop toe dat hun medewerkers de opleidingen volgen en trainers leiden de medewerkers daadwerkelijk op. Dankzij de workshops van Projuice kan iedereen met het systeem werken. Hierdoor kwam er veel meer begrip voor het belang van opleiden, en de manier waarop we dit doen.” Trainers hebben de mogelijkheid om te werken met een tablet en vinken direct in het systeem de skills van medewerkers af. “Zo draagt Projuice ook nog bij aan een andere ambitie van Stegeman: een papierloos productieproces”, vertelt Hans.

Meer veiligheid en betere productiekwaliteit

Maar het allerbelangrijkste is dat Projuice helpt om medewerkers veilig te laten werken. “Dat is waarom wij mensen opleiden”, benadrukt Hans. “Niet voor audits, al zijn auditors wel lovend over wat we ze in Projuice kunnen laten zien.” Uit nieuwsgierigheid onderzoekt Hans wat de effecten van het professioneel opleiden zijn op Stegemans productieprocessen. “Er kwam uit dat we sinds 2018 significant veiliger werken en dat de kwaliteit van onze productie is verbeterd. Ook zien we dat mensen veel bewuster omgaan met materialen en machines. Allemaal positieve veranderingen!”

Meer weten?

Binnen elk voedingsmiddelenbedrijf is het opleiden van medewerkers een belangrijke factor tot succes.

Wil je weten hoe jouw weg naar professioneel opleiden eruit ziet? Klik dan op de onderstaande button.

Professioneel opleiden in de food: waar begin je?

Aan de slag met
Projuice?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Neem contact op