Professioneel opleiden in de fruitdrankfabriek van Riedel

Ook al is Projuice is een alles-in-één-opleidingssysteem, je kunt met het professionaliseren van je interne opleidingen gewoon klein beginnen. Dat bewijst Riedel. Nadat de fruitdrankproducent zelfstandig wordt van FrieslandCampina is er een nieuw opleidingssysteem nodig. Projuice blijkt een perfecte partner. “We hebben samen mooie stappen gezet naar een professionele opleidingsorganisatie. En dat blijft zich continu ontwikkelen”, vertelt Edwin Sweers, QA-QC-manager bij Riedel, enthousiast.

Terug naar 2017…

Er is een nieuw opleidingssysteem gekozen. Maar waar begin je vervolgens? Welke opleidingen ga je ontwikkelen? Voor Riedel is dat al snel duidelijk. “Wij hebben eerst samen met Projuice de verplichte e-learningtrainingen opgezet: veiligheid/hygiëne/milieu, HACCP en food defense. Van operator tot algemeen directeur, iedereen moet die trainingen volgen.”

Soepele start

Aangezien Projuice de foodbranche goed kent, liggen de templates voor deze standaardtrainingen al klaar. Riedel levert de bedrijfsspecifieke input. Dat verloopt allemaal heel soepel, geeft Edwin aan. “De trainingen zaten al meteen heel goed in elkaar, omdat we eigen mensen betrokken bij de ontwikkeling ervan. Dankzij Projuice kunnen we met één klik inzichtelijk maken dat de mensen getraind zijn. Dat moet voor de kwaliteitscertificeringen BRC en IFS. En ook voor onszelf is dat inzicht belangrijk. We willen met ons hele bedrijf vooruit.”

Stap voor stap verder professionaliseren

Na die eerste trainingen is de stap naar verdere professionalisering snel gezet. Dankzij een workshop leren verschillende opleidingscoördinatoren binnen Riedel werken met Projuice. Edwin is één van hen. Hij coördineert alle kwaliteitsopleidingen. “Heel veel dingen kun je zelf makkelijk aanpassen. Maar eerlijk gezegd helpt Projuice ons ook nog vaak met het ontwikkelen van nieuwe trainingen. Ze kennen onze branche goed. Fijn om hierin ontzorgd te worden.”

Gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk

Opleidingen over omgaan met gevaarlijke stoffen, stikstof en IT-security awareness, werkplekopleidingen én een geautomatiseerde onboarding: inmiddels kan niemand bij Riedel meer om Projuice heen. Waar het in het begin soms wennen was voor collega’s met computervrees, ziet het gros van de medewerkers nu zeker de voordelen. Edwin: “De e-learnings zijn gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk. Elke medewerker kan deze thuis of op het werk doen met hulp van de actuele werkinstructies.” Trots voegt hij daaraan toe dat collega’s elkaar snel te hulp schieten als iemand er niet helemaal uitkomt.

Meer inzicht, minder administratie

Ook leidinggevenden en praktijkopleiders zijn enthousiast. Zij zien een daling van de administratieve rompslomp en hebben realtime inzicht in de vaardigheden van hun mensen. “On-the-job trainen is inzichtelijk en rapportagemeetings zijn overbodig. Een medewerker laat aan een praktijkopleider zien dat hij een bepaalde skill beheerst. De praktijkopleider zet een vinkje op de tablet en de leidinggevende kan dat direct inzien in de skillmatrix. Die weet zo precies wie voor welke werkplek gecertificeerd is.”

Geen omkijken naar planning

Riedel maakt ook gebruik van de planningstool. Een uitkomst, vindt Edwin. “Bijhouden wie wanneer welke opleiding moet volgen en diegene daarvoor inschrijven; het gaat allemaal automatisch. Sommige opleidingen moet iemand regelmatig herhalen. Daar hebben we helemaal geen omkijken naar. Heeft iemand een geplande opleiding niet gedaan? Dan krijgt de leidinggevende direct een seintje. Echt alles zit in één systeem, dat maakt het zo handig.”

Vlot lopend traject

Klinkt tot nu toe als een vlot lopend traject. Waren er dan écht geen uitdagingen? Daar moet Edwin over nadenken. “Nee, eigenlijk ging alles heel geleidelijk. En alles is online, dus er hoeft ook geen ingewikkelde IT aan te pas te komen. We verplaatsten één keer alle werkinstructies naar SharePoint en klaar. Niemand heeft bij ons een fulltime functie voor opleiden, het is onderdeel van ons werk. We doen het allemaal ‘erbij’. Mensen vinden het leuk om eraan bij te dragen, om zo hun kennis te borgen.”

Meer weten?

Binnen elk voedingsmiddelenbedrijf is het opleiden van medewerkers een belangrijke factor tot succes.

Wil je weten hoe jouw weg naar professioneel opleiden eruit ziet? Klik dan op de onderstaande button.

Professioneel opleiden in de food: waar begin je?

Aan de slag met
Projuice?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Neem contact op